Az EuResist projekt

Az EuResist projekt, melyen csoportunk is dolgozik, az AIDS betegek gyógyszeres kezelésének hatékonyabbá tételét tűzte ki célul. Végeredményeképpen egy olyan honlap fog létrejönni, mely a HIV-fertőzött betegeket kezelő orvosoknak ad tanácsot, hogy milyen gyógyszereket adjanak az egyes betegeiknek. Az orvosnak a beteg véréből kinyert vírus génszekvenciáját kell megadnia a honlapon, valamint néhány orvosi adatot, majd az EuResist szervere a betegre személyére szabott gyógyszerkombinációkat ajánl. Arra számítunk, hogy az EuResist nagyban meg fogja könnyíteni az orvosok munkáját, mert az AIDS optimális kezelésének megválasztása nehéz feladat - jelenleg körölbelül 20, kissé ellentmondó ajánlás ad az orvosoknak támpotot.

Az EuResist honlap működésének a lelke az előrejelző rendszer, mely bonyolult, beprogramozott szabályrendszer szerint javasol gyógyszereket a beteg és a benne lévő vírus-változat adatainak alapján. A feladat egyrészt azért bonyolult, mert sokféle (15-20) gyógyszer jön szóba, és rengeteg féle kombinációjuk képzelhető el. Másrészt pedig a betegben lévő HIV vírus olyan mértékben változékony, olyan gyakran következnek be genetikai mutációk a genetikai állományában, hogy az eleinte hatékony kezelésekkel szemben is könnyen, gyorsan ellenállóvá (rezisztenssé) tud válni. Az optimális kezelés figyelembe veszi a billiónál is több mutáció kombinációt, és nemcsak átmenetileg képes gátolni a betegben az éppen jelen lévő vírus szaporodását, hanem a várhatóan megjelenő mutáns vírusok ellen is hosszabb távon véd.

Csoportunk fő feladata a projektben az előrejelző rendszer egyik változatának kifejlesztése. Az általunk készített, gyógyszerkombinációt javasló számítógépes program különlegessége, hogy nem a korábban felhalmozott orvosi ismeretekből indul ki, hanem nagyszámú beteg és vírus tulajdonságainak és kezelési eredményeinek elemzéséből képez matematikai szabályokat - azaz adatbányászati megközelítést használ. A szükséges adatokat az EuResist projekt nemzetközi adatbázisából veszi, mely több, mint 4000 európai AIDS-beteg klinikai adatait tartalmazza. A módszerünk nem a hagyományos adatbányászati módszerek közé tartozik, hanem csoportunk külön erre a feladatra dolgozta ki; egy gráfelméleti alapötletet egy klaszterezési technikával fuzzy-logikai szabályrendszerré fogalmaz át.